Namer Architecture

מהי בניה קלה? האם היא עדיפה על בניה הקונבנציונאלית?

חיבור קורות פלדה בניצב
  • מאמר :

האם בניה קלה היא אכן קלה? והאם היא עדיפה על בניה קונבנציונאלית (“רגילה”)?
למעשה כדי להבין איזו שיטה עדיפה צריך קודם כל להבין מהי בניה קלה:
בנייה הקלה היא שם כולל לשיטת בניה המשתמשת ברכיבים מוכנים מראש. השיטה נוסדה באירופה וארה”ב אשר השתמשו בעץ לבניית שלד הבית, בעיקר בגלל שהוא מאוד נפוץ אצלם בשונה מאתנו כאן בארץ.

לאחר שזה התגלה כחומר שאינו עמיד באופן מספק למפגעי הטבע כגון טרמיטים, עמידות לאש, ואסונות טבע החלו לשלב חומרים אחרים שמחזקים את מבנה הבניין אך עדיין אינם זהים לבטון של הבנייה הקונבנציונלית. הבנייה הקלה התפתחה למגוון רחב של שיטות – בנייה מודולרית, בנייה ירוקה, בנייה טרומית ובנייה מתועשת. לכל אחת יתרונות וחסרונות. בשיטה זו ניתן לבנות בתים, מחסנים, קרוואנים ועוד.

*הערה: חשוב לציין כי גם בבניה קלה, אנו בארץ מחויבים לבנות ממ”ד וריצפה בשיטה הקונבנציונלית העשויה מבטון. וזאת כדי לקבל את אישור פיקוד העורף וקבלת היתר בניה.

לבנייה הקלה יתרונות רבים:

נובעים בעיקר מעצם העובדה שרבים מיסודות הבנייה מיוצרים טרם במפעל ומגיעים מוכנים לאתר הבנייה. כל שיטה בתחום הבנייה הקלה פועלת באופן שונה מבחינה זו אך עצם עקרון הזה מסייע לשמור על סביבת עבודה נקייה, להמעיט בפועלים, לחסוך ברכבי עבודה, לשמור על שקט, לחסוך בזמן ולבצע פרויקטים במהירות ובזכות כל אלו גם לחסוך עלויות, ואכן הבנייה הקלה לא עולה במחיריה על הבנייה הקונבציונאלית.. חומרי הגלם של הבנייה הקלה הם לרוב עץ, אלומיניום, לוחות בטון, חציר, אדמה לוחות מבודדים ועוד מגוון רחב של חומרים.
ישנו יתרון בולט נוסף שהוא באקלים מסויימים בית בבניה קלה מתאים יותר, למשל באקלים חמים מאוד, ניתן להגיע לכושר ספיגת החום בבניה קלה בצורה נמוכה יותר מקירות בטון אשר כושר ספיגת החום מאוד גבוהה. הדבר משפיע על היכולת לקרר את הבית אפילו בשעות הערב מכיוון שהקירות פולטים את החום שנצבר במהלך היום.

מה הם החסרונות?

כעיקרון יותר קשה לקבל משכנתא לבניית בית שיבנה בבניה קלה מכיוון שהבנקים פחות אוהבים בתים מסוג זה. השמאים בדרך כלל מעריכים את שוויו של בית מבניה קלה פחות מבית שבנוי בשיטה הקונבנציונלית.
בנוסף לכך יש את האפקט המנטלי כשדופקים על הקירות והם נשמעים ומרגישים חלולים. בית בבניה הקונבנציונלית מרגיש עמיד ויציב יותר גם אם זה לא נכון. התחושה תמיד יותר יציבה.

שלבי הבנייה העקרוניים במבנה בבניה קלה מרגע תכנון וקבלת היתר הם:

1. יציקת רצפה וממ”ד מרתף ובמקביל בניית השלד בבית מלאכה
2. הקמת השלד בשטח.
3. חיפוי גג
4. פריסת צנרות חשמל, מים, תקשורת וכו’ .
5. יישום בידוד .
6.חיפוי קירות פנים .
7. חיפוי קירות חוץ.
8. הרכבת חלונות.
9. צבע יד ראשונה ושנייה. .
10. ריצוף.
11. הרכבת דלתות ,סניטריה, גמר צבע.

האם בניה קלה זולה יותר מבנה קונבנציונלית?

ובכן, התשובה העיקרית לשאלה זו נובעת בחומרי הגלם של בניה הקלה. בעוד רוב התקציב בבנייה הקונבנציונלית מנותב לעלויות העבודה הגבוהות – פועלים רבים, זמן עבודה, שינוע, הקמת אתר בנייה וכו’, הבנייה הקלה מפנה את משאביה הכלכליים לרכישת חומרי בניין איכותיים שיחזיקו זמן רב. החיסכון הינו חיסכון מצטבר והוא תלוי בפרמטרים שונים ורבים. עלות שלד בבנייה קלה מהווה בסביבות 15% מעלות הבנייה הכוללת, כאשר המחיר כולל גם את תכנונו הקונסטרקטיבי הכללי של המבנה. כאשר בונים בניין בעל שלד פלדה ניתן לחסוך בזמן הבניה הכולל באופן משמעותי (הבנייה יכולה להסתיים תוך מספר חודשים במקום כמה שנים) אך אם זאת יש לזכור שהחיסכון הוא בעיקר בשלב השלד, העלויות נשארות זהות בכל השאר, הרי גם בית בבניה קלה מכיל חומרי גמר רבים כגון ריצופים חיפויים וצבע ועוד, לרוב אנשים אשר יבנו בית פרטי בשיטה זו ירצו לקבל מראה כמו של בניה קונבנציונלית אשר ישרה מראה של יציבות וביטחון ולא מראה של מבנה תעשיה ולאסתטיות הזאת יש מחיר. כך שלמעשה העלויות מתקזזות. היתרון המשמעותי ביותר הוא בעיקר בקצב העבודה. קצב העבודה מאוד מהיר בבניה קלה. ישנם מספר חברות בארץ שיודעות להרים שלד מבנה פשוט בימים בודדים.

האם בניה קלה עדיפה על בניה קונבנציונלית?

כאמור, לבניה הקלה יתרונות וחסרונות. מבחינת עלויות, בניה קלה היא ללא ספק פתרון מצוין מבחינה תקציבית וכלכלית. קיימות טענות לפיהן הבנייה הקלה עמידה פחות מהבנייה הקונבנציונאלית, וכי לבנייה הקלה יש בלאי גבוה יותר והיא מחזיקה פחות שנים לעומת זו המסורתית. ישנם לא מעט פתרונות המשלבים את שתי שיטות הבניה, באופן המתאים בדיוק למבנה ולשטח הספציפיים, וכך ניתן לנצל את היתרונות של שתי השיטות. כמו כן, יש להביא בחשבון כי בנייה קלה, למרות יתרונותיה הרבים, אינה בהכרח מתאימה לכל פרויקט וכמובן יש גם שיקולים גאוגרפים ואקלימיים אשר משפיעים על כדאיות השיטה.

הגעתם עד לכאן? נהדר! אני מזמין אתכם לצפות להרחיב נושא בפודקאסט שלי: (לא לשכוח להירשם לערוץ!😊)

Phone icon
052-5329670
WhatsApp icon
Whatsapp